Türk lirasına güven arttı
Karşılaştırma sitesi encazip.com’un yaptığı araştırmaya göre, Türk lirası (TL) tasarrufları kurdaki değişimlere karşı koruyan “döviz korumalı mevduat hesabına” talep geçen yıla göre arttı. Döviz korumalı mevduat hesaplarının gerçek kişilerin vadeli mevduatlarına oranı geçen yıl yüzde 22 iken, 2023’te bu oran yüzde 43’e yükseldi. Bu durumu değerlendiren encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırmızı, “Özellikle Gerçek kişilerin Türk lirası mevduatındaki artış, liraya olan güvenin arttığını gösteriyor.”
Türk Lirası (TL) mevduatı kur değişimlerine karşı koruyan “kur korumalı mevduat” hesabının geçtiğimiz yıl devreye alındığı döneme göre Türk lirası (TL) birikimi ve buna bağlı olarak liraya olan talep arttı. Karşılaştırma sitesi encazip.com, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) kur korumalı mevduata ilişkin ilk verileri alan Şubat 2022 bilgilerini Ocak 2023 bilgileriyle karşılaştırarak lira ve döviz mevduatlarındaki gelişmeleri inceledi.
Döviz korumalı mevduat hacmi 3 kat arttı
Para korumalı mevduatın ilk kez devreye alındığı döneme göre, kur korumalı mevduatın toplam tutarında yüzde 300’lük artış gözlenirken, para korumalı mevduatın gerçek kişilerin vadeli mevduatına oranı yüzde 100 arttı. Yüzde 22’ye yüzde 43. Vadeli, vadesiz ve ticari mevduat dahil toplam mevduatın kur korumalı mevduata oranı yüzde 9’dan yüzde 15’e yükseldi.
Toplam mevduata bakıldığında, geçen yıl çoğunlukta olan döviz tevdiat hesaplarının 2023 yılı Ocak ayında Türk lirası mevduatlara göre ciddi düşüş gösterdiği görüldü. Geçen yıl mevduat hesaplarının sadece 41’i lira iken bu oran 2023’te yüzde 54’e çıktı. Öte yandan geçen yıl yüzde 59 olan döviz mevduatının oranı 2023’te yüzde 46’ya geriledi. Ticari işletmelerde TL’de yüzde 45 olan oran, 2023’te yüzde 54’e yükselirken, dövizde yüzde 55’ten yüzde 46’ya geriledi.
Mevduat toplamı 9 trilyon liraya ulaştı
Geçen yıl Türkiye genelinde bireysel ve ticari toplam mevduat hesaplarında 5,5 trilyon lira, Türk lirasında 2,3 trilyon lira ve dövizde 3,2 trilyon lira varken Ocak 2023 bilgilerine baktığımızda 4,9 trilyon lira ve 4,9 trilyon lira oldu. 4.2 trilyon lira olan döviz mevduatında toplam 9 trilyon lira olduğu görüldü. Geçen yıl “kur korumalı” mevduat hesaplarına dahil edilen tutar 469 milyar TL iken bu rakam 2023’te yaklaşık üç katına çıkarak 1,4 trilyon TL’ye yükseldi.
Türk lirası mevduat ikiye katlandı
Bireylerin Türk lirası mevduat hesaplarında 2 kat artış olduğu, geçen yıl 1,2 trilyon lira olan toplam TL mevduatın 2023’te ikiye katlanarak 2,5 trilyon liraya çıktığı gözlemlendi. Dövizdeki artış oldukça sınırlı kaldı. Geçmişte 2,1 trilyon TL olan döviz mevduatı, 2023 yılında 2,6 trilyon TL’ye yükseldi. Döviz kurundaki artış ve enflasyona bakıldığında döviz mevduatındaki artışın sınırlı kaldığı ve dövizde düşüş yaşandığı görüldü. mevduatlar reel olarak Bireylerin toplam mevduatı 3,4 trilyon TL’den 5 trilyon TL’ye yükseldi.
Türk lirasına olan inanç arttı
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren en büyüleyici kurucu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırmızı, “Kur korumalı mevduata olan talebin ilk dönem döviz korumalı mevduat verilerine göre arttığı gözlemlense de şunu söyleyebiliriz: bu artış sınırlı kalmıştır ve asıl çarpıcı veri Türk lirası mevduat artışıdır. Çünkü geçen yıl bireylerin toplam mevduatlarına baktığımızda döviz mevduatlarının lira mevduatlardan daha yüksek olduğunu ve 2023’te eşitliğin sağlandığını görüyoruz. Ticari mevduatlar için farklı ilişkiler ve uygulamalar olabileceğinden, daha doğru olacaktır. yatırım tercihlerini daha iyi analiz etmek için bireylerin mevduatlarına bakmak. Geçen yıl bireysel mevduatın sadece yüzde 37’si TL, yüzde 63’ü döviz cinsinden tutulmuştu. Bu yıl ise eşitliğin sağlandığını ve Türk lirası mevduatın yabancı mevduat seviyesine ulaştığını görüyoruz. Bütün bu bilgiler bize Türk lirasına olan inancın arttığını gösteriyor.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı