Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı deniz ve karasuları içinde yer alan il merkezinin adı Kaleiçi. Antalya tarihinin izlerini günümüze taşıyan Kaleiçi sokaklarından gezilecek yerleri ile misafirlerini büyülüyor. Peki Kaleiçi’ne nasıl gidilir, Kaleiçi’nin tarihi ve gezilecek yerleri sizler için derledik.
İşte Kaleiçi’nde gezilecek yerler…
Kaleiçi’ne Ulaşım, Antalya: Kaleiçi’ne Nasıl Gidilir?
Kaleiçi’ne gitmek için Antalya’ya gelen uçaklardan inip Havaş araçlarına binmek gerekiyor. Havaş’a bindikten sonra 35 dakikalık bir yolculuğun ardından son durak olan 5M Migros AVM’ye varıyorsunuz. Saat başı kalkan servislerle de Antalya Havalimanı’na dönebilirsiniz.
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Antalya’nın merkezinde yer alan Kaleiçi, Muratpaşa ilçesine bağlıdır. Kaleiçi ile Belek, Kemer, Olympos arası kaç dakika? birlikte öğrenelim
Belek Kaleiçi 45 kilometre 60 dakika,
Kemer Kaleiçi 44 kilometre 60 dakika,
Olympos Kaleiçi 81 kilometre 90 dakika
Alanya Kaleiçi 136 kilometre, 131 dakika
Kaleiçi’nin Tarihi: Romalılardan Osmanlılara İmparatorlukların Merkezi Kaleiçi
Kaleiçi, Antalya ilimizin beş merkez ilçesinden biri olan Muratpaşa’ya bağlıdır. At nalı gibi duvarlarıyla medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Aslında sadece medeniyetlere değil korsanlara da ev sahipliği yapmış bu yüzden adı Korsan Limanı olarak ünlenmiştir.
Antalya Bergama Krallığı’nda iken Kaleiçi oldukça gelişmiştir. Bergama Krallığı’nın yıkılmasından sonra burası korsanların meskeni olmuştur. Roma İmparatorluğu’nun fethi ile surlar genişledi ve ticaret hız kazandı. Ticaretin ivme kazanmasıyla birlikte Attaleia, Akdeniz’in en değerli limanlarından biri haline geldi.
Roma İmparatorluğu’nun en önemli hükümdarlarından biri olan Hadrianus (Hadrianus) Attaleia’yı ziyarete gelmiş ve birazdan bahsedeceğimiz Hadrian Kapısı’na adını vermiştir.
Kaleiçi’nin büyümesi Helenistik dönemle başlamış, ardından Roma’da büyük bir ivme kazanmıştır. 2 bin yılı aşan Kaleiçi her zaman ivmesini artırarak devam etti. Roma İmparatorluğu’ndan sonra Bizans döneminde de önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Osmanlı Devleti’nin burayı ele geçirmesinden sonra değerli sancak yerlerinden biri olmuştur.
Antalya Kaleiçi’nin Özellikleri: Osmanlı İmparatorluğu’nun Sancak Yeri
Buraya gelenlerin ilk uğradığı yerlerden biri de Cumhuriyet Meydanı. Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Antalya’nın simgelerinden biri olan Yivli Minare hemen kendini gösteriyor. Şehri buradan izlemeye başladığınızda ilk göze çarpan at nalı şeklindeki duvarlar oluyor. Kaleiçi’ndeki at nalı şeklindeki duvarlar, 2000 yılı aşkın süredir Kaleiçi’ni çevreliyor.
Duvarların çoğu yıkıldı. Öte yandan kalıntılar bile Attaleia’nın şanlı geçmişinden kesitler sunuyor. Nal gibi gördüğünüz surlar Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin ortak mirası olarak misafirlerini karşılıyor. Her imparatorluk bu duvarlara eklemeler yapmış, yani burada yaşayan her devletten bir şeyler var.
Dar ve dolambaçlı sokaklarıyla Kaleiçi, yokuşun başlangıcından denize doğru kesintisiz iniyor. Her sokağın ayrı bir tarihi, ayrı bir gizemi var.
Kaleiçi’ndeki evler cumbalı ve kiremit çatılıdır. Genelde evler 2 veya 3 katlıdır. Yaz mevsiminin oldukça sıcak geçtiği Antalya’da konutlar buna göre tasarlanıyor ve ısınmayı engelleyen malzemelerden yapılıyor. Yüzyıllar boyunca farklı din, dil ve ırktan insanlar Kaleiçi’nde dostluk ilişkileri kurmuşlardır.
Bugün Kaleiçi evleri yenilenmiş, rengarenk boyanmış ve dış cepheleri dekore edilmiştir. 1980’li yıllardan sonra burada yaşayan insan sayısı azalmış ve Kaleiçi turizm ile ön plana çıkmaya başlamıştır. Burada yer alan rezidansların birçoğu artık pansiyon, restoran, bar veya dükkan olarak misafir ağırlıyor.
Kaleiçi’nde Yapılacak Aktiviteler
Tarihi önemi büyük olan Kaleiçi’nde her yeri keşfedebileceğiniz etkinliklerin listesi:
Cumhuriyet Meydanı’nı ziyaret edin.
Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Yivli Minare’ye gidin.
Cumhuriyet Meydanı’ndan birçok imparatorluğa ev sahipliği yapan at nalı şeklindeki surları takip edin.
Kaleiçi’nin dar ve dolambaçlı sokaklarında kaybolun.
Göğüs etini ye.
Up Shot Bar’da veya Holly Stone’da harika bir gece geçirin ve eğlenin.
Antalya’nın muhteşem manzarasını Cam Teras’tan izleyin.
Keçili Park’taki işletmelerde içkinizi yudumlarken güneşlenin.
Karaalioğlu Parkı’nda yürüyüş yapın.
Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’ni ziyaret edin.
Marinada Denizaltına binin ve denizaltını keşfedin.
Asansörden Antalya manzarasının keyfini çıkarın.
Justacandy adlı dükkanda çay ve tatlı yapmayı deneyin.
Tekne türlerine katılın.
Kaleiçi Gezilecek Yerler
Antalya’nın merkezinin gözbebeği Kaleiçi’nde yapılacakları sizler için derledik. Şimdi gezilecek yerler var. Yivli Minare Camii ve Külliyesinden Saat Kulesi’ne; Karaalioğlu Parkı’ndan gece eğlenebileceğiniz Up Shot Bar’a kadar her şeyi sizler için derledik.
1. Tarihi Hadrian Kapısı
Antalya’nın en iyi korunmuş tarihi eserlerinden biri olan Tarihi Hadrian Kapısı, MS 130 yılında Roma imparatoru Hadrian adına yaptırılmıştır. Bu kapı uzun süre kullanılmadığı için günümüze kadar gelebilmiştir.
Tarihi Hadrian Kapısı’nın diğer adı Üçkapılar’dır. Yapı 130 yılında Hadrianus’un Antalya ziyareti sonucunda yapılmıştır. Bu üç kemerli kapı, iki yanında dörter mermer sütun ve yanlarında iki kuleden oluşmaktadır.
2. Yivli Minare Camii ve Külliyesi
Yivli Minare Antalya’nın simgesi haline gelmiştir. Antalya merkezde bulunan ilk İslami eserlerdendir.
Yivli Cami, Atabey Armağan Medresesi (II.Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi), İmaret Medresesi (Ulu Cami Medresesi), Mevlevihane, Yivli Minare Hamamı, Zincirkıran Mehmed Bey ve Nigar Hatun türbeleri, yapının en ünlüsü Yivli Minare’dir.
13. yüzyılın başında yapılan Yivli Minare, Sultan I. Alaaddin Keykubat döneminde yapılmıştır. Bu yüzde Alaaddin Camii olarak da bilinmektedir. Kentin en eski camisi olan Yivli Minare Camii, Anadolu Selçuklu mimarisindeki çok kubbeli camilerin en eski örneğidir. 6 kubbesi olan bu cami dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Caminin donanımı incelendiğinde antik dönem kalıntılarını görmemek mümkün değil.
Adres: Selçuk, İskele Cd., 07100 Muratpaşa/Antalya
Telefon: (0242) 244 75 50
Gezgin Yorumları
‘Kapalı yolun Kaleiçi ile birleştiği’ noktada sizi saat kulesi karşılayacak, onun yanından inen yoldan devam edecek ve karşınıza Yivli Minare çıkacak. Antalya’nın tam kalbinde yer almaktadır. Kısa ya da uzun Antalya gezinizde/tatilinizde mutlaka uğramanız gereken merkezi noktalardan biridir. Benim için kesinlikle Antalya’nın en çok etkilendiğim noktalarından biridir. Bina adeta ince işçilikle donatılmıştır. Kaidesinde Roma ya da Selçuklu dönemine ait sıcak su bordürleri de görülmektedir. (Cam muhafaza içine alınmıştır.) Not: Kedileri sevmeden geçmeyin. Yeter geziler!’
Seyir terasında eski eveirn konaklarının bulunduğu caminin çarşı ve minaresinin manzarası çok güzel. En çok ziyaret edilen turistik yerlerden biridir. Her geldiğimde mutlaka uğrarım ve manzaranın tadını çıkarırım. Akşamları hatasız fotoğraflamanızı tavsiye ederim. Gün ışığından kaçmadan evleri temizleyebilirsiniz. Minareyi hava biraz karardığında veya minare aydınlatıldığında fotoğraflayın. Saat kulesi de çok yakın. Kalenin içi ve Hadrian Kapısı’nın üç kapısı birbirine çok yakın noktalar. Hadrian’dan girdiğinizde birçok müzikli mekan var. Akşam ışıltısı çok güzel. Ama alkolsüz pek yer görmedim. Hassas olanlar gündüzleri seyahat edebilirler.’
3. Saat Kulesi
Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan Saat Kulesi, Kalekapısı’nda yer almaktadır. Antalya şehrinin simgelerinden biri olan saat kulesinin kim tarafından ne zaman yapıldığı gizemini koruyor. Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıl dönümüne ithafen Sadrazam Küçük Said Paşa tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır.
Saat kulesinin yüksekliği 14 metredir ve bu yapının dört yanında birer saat ve tepesinde bir çan yer almaktadır. Bu kulenin tüm saatleri değiştirildiği için çan, kulenin en eski modülüdür.
Adres: Tuzcular, İmaret Sk., 07100 Muratpaşa/Antalya
Gezgin Yorumları
‘Antalya merkezi sembollerinden biridir. Antalya’ya gelip de saat kulesi ve çevresini gezmeden olmaz.’
‘Antalya’nın kalbi… Kaleiçi yat limanı, arasta ya da Işıklar caddesinin başlangıç noktası… Sosyal hayatın merkezi… Kale içini, arastayı ve kalenin içini gezmeden Antalya’ya geldiğimi söylememe gerek yok. liman… …’
4. Kaleiçi Panoramik Asansör
Kaleiçi Panoramik Asansör 2014 yılında yapılmıştır. Marinaya inişi kolaylaştırmak amacıyla yapılan bu asansör ile Kaleiçi’ne ulaşım kolaylaşmaktadır. Bu asansörü ücretsiz olarak kullanabilirsiniz, bu da inip çıkmayı kolaylaştırır.
Adres: Selçuk, Varyant Sk., 07100 Muratpaşa/Antalya
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın
Gezgin Yorumları
‘Havalandırma yok, yüksek talep var, içerisi kalabalık. Buna millet olarak kan davamızı deodorant vs. eklediğimizde muhteşem oluyor. Tüm bunları hesaba katarsanız, manzara gerçekten güzel. İnşallah belediye havalandırma sorununu çözer.’
İyi düşünülmüş. Zirveye çıkmak istiyorsanız bir süre sıra beklemeniz gerekiyor ama buna değer. Aslında marinaya gidip de buraya gitmemek mümkün değil. 1₺ ile çalışan dürbünler de var. Yüksekten korkanlar gitmesin ?’
5. Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi
Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi kesinlikle görülmesi gereken bir etnografya müzesidir. Bu müze, Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç ve eşi İnan Kıraç tarafından yaptırılmıştır.
Suna İnanç Kıraç Müzesi’nin içinde geleneksel bir Türk konutu ve bir Ortodoks kilisesi bulunmaktadır. Çift bu binaları satın almadan önce harap durumdaydı. 1993-1995 yılları arasında gerekli onarımlardan geçmiş ve 1995 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.
Adres: Barbaros Mah. Kocatepe Sok, Civelek Sk. No: 25, 07100 Muratpaşa/Antalya
Çalışma saatleri: 09.00-18.00
Telefon: (0242) 243 42 74
6. Antalya Oyuncak Müzesi
Antalya Oyuncak Müzesi 23 Nisan 2011’de açıldı. Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi İstanbul’da, ardından İzmir’de ve üçüncüsü Antalya’da açıldı. Antalya Oyuncak Müzesi, 3 bin oyuncağıyla irili ufaklı tüm misafirlerini ağırlamayı bekliyor.
Bu müzede eski oyuncaklardan günümüz oyuncaklarına kadar pek çok oyuncak sergilenmektedir.
Adres: Selçuk Mah Yat Limanı Sok. No:112, 07000 Muratpaşa/Antalya
Çalışma saatleri: 09.00-18.00
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Websitesi: toymuzesi.antalya.bel.tr/
Gezgin Yorumları
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hayata kazandırdığı, dünyanın her ülkesine ait yöresel oyuncaklar bu müzede. 90. kuşaktayken geçmişin karikatürleri dikkatimi çekmişti. Bu tip bir insan duygusal ve eğlencelidir. Umarım bir gün evlenir ve bir çocuğum olursa, onunla gezintiye çıkmak isterim…??’
‘Çeşitli gemilerin yanında çocuklar için çok fazla eğlence hızla bulunur. 200 m uzaklıkta hızlıca takip edilebilecek bir otopark bulunmaktadır. Müzeye girmek için herhangi bir ücret ödemedik.’
7. Antalya Etnografya Müzesi
Antalya Etnografya Müzesi’nde Antalya’ya dair çok popüler şeylerle karşılaşacaksınız. Müze, alt konak ve üst konak olmak üzere iki konaktan oluşmaktadır. Her iki bina da 19. yüzyılda klasik Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilmiştir.
Alt köşk olan 1 numaralı köşkte Türk-İslam eserleri bulunurken, üstteki 2 numaralı köşkte Antalya yöresine özgü eserler bulunmaktadır. Alt konakta özellikle çiniler büyük ilgi görürken, Selçuklu döneminden Osmanlı dönemine kadar farklı çini işçiliği misafirlerin ilgisini çekiyor.
Adres: Kılınçarslan, Civelek Sk. No:20, 07100 Muratpaşa/Antalya
Çalışma saatleri: 08.30-20.00
Gezgin Yorumları
‘Kaleiçi’nde bulunan ve halka açık olan Antalya bölgesi, hem klasik tarihi dokusu, hem iç mimarisi, ahşabı, hem de giysi ve aksesuarların iç görselleriyle süslenmiş, görülmeye değer bir kültür hazinesidir.’
Müze merkezi bir konumda ve giriş ücretsiz. Antalya halkının gelenekleri sergilenmekte ve büyük beğeni toplamaktadır. Bina aynı zamanda tarihi bir yapı olduğu için çevrenin ambiyansını yeterince güzelleştirmiştir. Merkezde gezintiye çıktığınızda mutlaka uğramalısınız.’
8. Hıdırlık Kulesi
Hıdırlık Kulesi’nin MS 2. yüzyıldan sonra ve İmparator Hadrian döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Kentin ikonik yapılarından biri olan Hıdırlık Kulesi, Kaleiçi surlarının güney tarafında yer alır. Karaalioğlu Parkı’nın deniz tarafında yer alan bu kule, gündüzleri ve geceleri bir başka güzeldir. Bu kulenin alt kısmı kare, üst kısmı silindirik gövde olarak tasarlanmıştır. 14 metre yüksekliğindeki Hıdırlık Kulesi yüzyıllardır hem savunma hem de gözetleme amaçlı kullanılmış.
Adres: Kılınçarslan, Hıdırlık Sk. No:50, 07100 Muratpaşa/Antalya
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Manzara harika. Çevresindeki mekanlar civardaki diğer restaurantlara göre biraz daha pahalı ama manzara için değer. Şu an çevrede arkeolojik kazı var. Antalya’nın simgelerinden biri.’
‘Tarihi bir yer ve yeni kazılar yapılıyor. Antalya’nın ücretsiz gezebileceğiniz tarihi yerlerinden biri.’
9. Karaalioğlu Parkı
Karaalioğlu Parkı şehrin en keyifli parklarından biridir. Ve gün batımına denk gelsen ne alırsın? 1930’lu yıllarda temelleri atılan bu park, şehrin sembollerinin tam ortasında yer alıyor.
Parkta ana caddeler, yürüyüş yolları, havuzlar, heykeller, ağaçlar ve bitkiler bulunuyor. Park 140.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Karaalioğlu Parkı’nın içinde Kuzgun Acar’ın “El” heykeli, Mehmet Aksoy’un “İşçi ve Çocuk” heykeli gibi çeşitli heykeller bulunuyor.
Adres: Kılınçarslan, Park Sk., 07100 Muratpaşa/Antalya
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Antalya’da her sokak denize açılıyor. Burada en çok gördüğüm kayalıklar. Kayalıklar buraya daha da muhteşem bir hava katıyor. Antalya’nın merkezinde bulunan bu parkı mutlaka ziyaret edin. Fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi, gerçekten güzel bir görünümü ve hissi var. Işıklar Caddesi’ne çok yakındır. Deniz ve manzara için uzaklara gitmenize gerek yok.’
‘Antalya’da yapılacak en sıradan ama bir o kadar da keyifli aktivite Karaoğlan’ı gezmek. 7’den 70’e herkesin keyifle eğlendiği bu mekanda Ramazan ayında şenlikler yapılıyor. Hava gösterileri en iyi burada izlenir. Bir sürü çiçekçi ve bayat fındık satıcısı. Çay bahçeleri, oyun alanları ve belediyeye ait tuvaletler de bulunuyor. 3 adet geniş balkonu ile denizi rahatlıkla seyredebilir, bir çok paten ve kaykaycının performansına şahit olabilirsiniz.
10. Kutsal Taş
Kaleiçi’nin nadide mekanlarından biri olan Holly Stone, canlı müziği ile misafirlerini kendine hayran bırakıyor. Alternatif, caz ve rock ağırlıklı sahne performanslarıyla adından söz ettirmeyi başarıyor.
Adres: Selçuk, Selçuk Mah, Uzun Çarşı Sk. No:42, 07100 Muratpaşa/Antalya
Çalışma saatleri: 17.00-04.00
Telefon: 0533 037 07 07
Instagram hesabı: hollystone.com.tr
Web sitesi: hollystone.com.tr/
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Cumartesi günleri içeride nefes alacak yer olmasa da hafta içi eğlenmeden topraktan ayrılmayacağınızın garantisini verebilirim. İçerideki ses sistemi ve ambiyans mükemmel. Bodyguard arkadaşlar garson arkadaşlara göre müşterilere daha kibar davranır ve takılmazlarsa 5 yıldızlı bir yer olur. Tanıdığınız varsa çatısız girebilirsiniz, yoksa giremezsiniz. Bu durumu biliyorum ve erkek arkadaşlarımla hiç yalnız gitmedim. Ne kadar dikkatli bakarlarsa baksınlar, pek çok zararsız genç arkadaş içeri giremeden dönüp dönüyorlar. Bunu tavsiye ederim. Bunun dışında alkollü bir yer var, bir yere kadar, dibe nezakette. Ayrıca favori setimiz ROM ?’
11. Seraser
Antalya’nın ilk fine-dining restoranı olan bu restoran, kaliteli yerel malzemeleri çağdaş ve klasik tekniklerle birleştirmeyi amaçlıyor. Mekanın menüsüne göz attığınızda dünya mutfağını klasiklere uyarlayan bir menüye sahip olduğunu göreceksiniz.
Adres: Selçuk Mh., Paşa Cami Sk. No:14, 07100 Muratpaşa
Tel: (0242) 247 60 15
Web sitesi: seraserrestaurant.com/
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Karımla bir doğum günü kutlamak için seçtik. Çok güzel ve şık bir yer. Tavsiye üzerine kömür ateşinde antrikot ve birer kadeh şarap içtik. Biz çok memnun kaldık. ilgili ve güler yüzlü personel.’
12. Kaleiçi Meyhanesi
Samimi ve şık bir mekan olan Kaleiçi Meyhanesi rakı tutkunları için! Menüde birden fazla yemeğin sevildiği bu mekanda kalamardan ahtapota deniz ürünleri mezeleri çok beğeniliyor.
Adres: Muratpaşa Mahallesi, Balık Pazarı Sokak No:14, 07100 Muratpaşa
Tel: 0545 639 42 63
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Ne yiyeceğimize karar veremediğimiz için çeşit olur düşüncesiyle rezervasyonsuz uğradık. Çarşamba olmasına rağmen oldukça ağırdı. Cuma-Cumartesi rezervasyonunuz yoksa gitmeyi düşünmeyin derim. Orta sıcak ve meyve tabaklarının porsiyonları büyük. Yediğimiz en bol yapraklı ciğeri yedik, sonra keşke balık demeseydik dedik. Ancak rock bas da efsaneydi. Fiyatları normal, bizimle ilgilenen garsonlar çok ilgiliydi. Mezeler lezzetli. ?’
13. Kale Kafe & Bistro
Klasik bar atıştırmalıklarından biri olan Castle Cafe & Bistro, kahvaltı dahil oldukça güçlü bir menüye sahip olan bu mekanda güneş batarken buz gibi biranızı yudumlayabilirsiniz.
Adres: Kılınçarslan Mahallesi, Hıdırlık Sk. No:46, 07100 Muratpaşa
Çalışma saatleri: 08.00-00.00
Telefon: (0242) 248 65 94
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Muhteşem bir liman manzarası var, akşamları daha kalabalık oluyor sanırım. Hemen aşağıda Mermerli Plajı var. Küçük iskelesine rağmen kalabalıktı. Fiyatlar biraz yüksek. Bir sonraki ziyaretimde tekrar uğrayacağım ?’
‘Kaleiçi’ne geldiğimizde her zaman tercih ettiğimiz nezih mekan. Buz gibi biraları, Bailey’leri, kokteylleri, lezzetli limonataları ve kahveleri ve lezzetli serpme kahvaltıyı tavsiye ederim. Enfes bir Antalya manzarasının eşiğindeyim, gündüzü de gecesi de keyifli bir yer.’
ozalp-ajans.com.tr